Wat is Feldenkrais?

De Feldenkraismethode kan helpen bij RSI-klachten, (rug)pijnklachten, hardloopblessures en andere, aan beweging of houding gerelateerde klachten. Iedereen kan Feldenkraislessen volgen, ongeacht leeftijd of conditie. Ik laat je tijdens een Feldenkraisles alle bewegingen heel gecontroleerd uitvoeren. Ik nodig je uit om zelf je bewegingen te onderzoeken, rustig, beheerst en zonder druk.

Hoe werkt de Feldenkraismethode?

Bewegen volgens de Feldenkraismethode zorgt ervoor dat de verbindingen tussen hersenen en lichaam worden verbeterd en uitgebouwd. Door bewust je lichaam en de positie ervan in de ruimte te onderzoeken, zoeken je hersenen en het zenuwstelsel naar nieuwe, betere oplossingen om te bewegingen. Je gaat ingeslepen bewegingspatronen ontdekken en herkennen. Door subtiele veranderingen ervan leer je pijn te verminderen en zelfs te voorkomen.

Wie was Moshé Feldenkrais?

De methode is ontwikkeld door wereldburger Moshé Feldenkrais (1904-1984). Hij was natuurkundige en ingenieur, en bovendien de eerste Franse judoka die de zwarte band behaalde. Tot aan zijn dood heeft Moshé Feldenkrais zijn lessen op tape, video en in boeken gedocumenteerd. Er zijn er meer dan 1.000 beschikbaar. De meeste lessen gaan over alledaagse bewegingen zoals zitten, staan, liggen en lopen.

Tegenwoordig wordt de Feldenkraismethode in 18 landen door meer dan 7.000 leraren onderwezen.

Sport

Als (vecht)sporter wil je binnen je eigen mogelijkheden optimaal presteren. Je traint veel, waardoor de kans op blessures of overtraining toeneemt. Of je raakt gefrustreerd, als je te weinig voortuitgang ziet.

Met Feldenkrais ga je beter en effectiever trainen. Je leert de mogelijkheden van je eigen lichaam beter kennen. Je zult nieuwe oefenstof op een prettiger, meer ontspannen manier tot je nemen. Je boekt progressie op een veilige en verantwoorde manier.

Als je geïnteresseerd bent: meld je aan voor een groepsles of individuele behandeling.

Musici

Als musicus studeer je uren achtereen. Daarbij let je soms onvoldoende op signalen van je lichaam, waardoor blessures op de loer liggen. Blijf gezond en goed spelen. Leer een juiste lichaamshouding aan te nemen én te behouden, en voorkom daarmee onnodige pijn en andere klachten.

In een Feldenkraisles leer je de mogelijkheden van je lichaam goed kennen, wat je muzikale prestaties ten goede zal komen. Specifieke problemen kunnen we het beste in een individiuele sessie behandelen.

Erik Winkelmann

Over mij

Erik Winkelmann

Ruim twintig jaar ben ik als solo-contrabassist verbonden aan het Metropole Orkest. Tijdens een studieperiode in Canada kwam ik in aanraking met de Feldenkraismethode. Ik werd meteen gegrepen door de impact en grote effectiviteit ervan en besloot me erin te verdiepen. Ik volgde vele jaren lessen bij Mia Segals, Bryan Lynn, Eytan Mandel en, meest recentelijk, Jeff Haller. Sinds 2011 geef ik groepslessen en individuele behandelingen volgens de Feldenkraismethode.

Beweging van het lichaam heeft mij altijd gefascineerd. Ik heb grote passie voor elegant en effectief bewegen. Om die reden heb ik me bekwaamd in twee vechtkunsten, Practical Wing Chun KungFu en Tai Chi, die ik beide ook doceer. Verder verdiep ik me al geruime tijd in Staande Meditatie en Qigong.